Max2.upute_za snimanje

Tehničke upute za snimanje mobitelom

  • Snimiti s najboljim dostupnim mobitelom, na najvećoj rezoluciji snimanja , u prostoriji koja ne odzvanja ,najbolje u sobi sa zavjesama , tapeciranim  namještajem ,tepihom i sl.
  • Rasvjeta je najbolja prirodna ,a ako nema dovoljno svjetla ,onda rasvjeta neka bude izvan kadra ,tj. bočno iza ili iznad mobitela. Prozor isto ne smije biti u kadru, jer će snimka izvođača biti tamna. Idealna pozadina je prazan svjetliji zid. Direktno sunce (kroz prozor)u kadru treba svakako izbjeći, da se ne stvaraju sjene.
  • Mobitel bi trebao biti na nekakvom stalku ,da ne podrhtava slika. Može i iz ruke oslonjene na čvrsti predmet( stolac ,stol ,komoda ,ljestve…).Ako je nastup u pokretu, snima se iz ruke sa upaljenom stabilizacijom slike(oznaka šake na kameri)ako mobitel podržava. Većina novijih to ima. Pomicanje mobitela kod snimanja izvoditi što sporije, koliko scena dozvoljava, bez naglih promjena smjera i trzanja.
  • Ako ima glazbena podloga koja se pušta sa nekog uređaja, treba paziti da ne bude glasnija od vokala, tj. treba snimiti probno ,preslušati , pa podesiti ako treba.
  • Po mogućnosti eliminirati svu vanjsku buku(zatvoriti prozore, isključiti električne aparate         ( ventilator, kompjuter, hladnjak….)).Udaljiti nepotrebne osobe da ne smetaju i da ne dekoncentriraju izvođača. Udaljiti kućne ljubimce.
  • Ako je više izvođača ,najbolje je snimiti sve u istom kadru, a ne „šetati“ kamerom od jednog do drugog. Ako nije izvedivo , istodobno snimiti svakog izvođača zasebnim mobitelom ,po mogućnosti sličnih ili istih karakteristika. To znači , snimati s više mobitela odjednom , pa se snimke kasnije montiraju u  jednu. Preimenovati snimke istim imenom i označiti brojevima.
  • Izvođač treba biti dovoljno glasan da se na snimci razumije što govori ili pjeva. Napraviti probnu snimku.
  • Ako se svira neki instrument uz vokal ,obratiti pažnju na njihov odnos. Napraviti probnu snimku.
  • Snimke prebaciti kabelom na računalo i poslati u originalnom formatu,  BEZ KONVERTIRANJA. Za slanje koristiti  WeTransfer  za prebacivanje velikih datoteka. Slanje mailom uglavnom nije moguće zbog veličine video file-ova , pa neki zbog toga smanjuju rezoluciju i format videa što u konačnici rezultira lošijom produkcijom. Konvertirane video snimke koje još uvijek dobro izgledaju na ekranu mobitela ,na većim ekranima ( laptop, monitor ,televizor) uglavnom nisu zadovoljavajuće kvalitete. Sve snimke se šalju na e-mail:  melanija.klaric@gmail.com

Za svaki primljeni mail  povratno ću se javiti. Ako se ne javim znači da  mail  nije stigao. Molim kontaktirajte meJ